Szivárvány Alapítvány és a Grepton

A Grepton Csoport a szászrégeni projekt részeként támogatta az Alapítványt új lakószobák kialakításában. Ezek a szobák 12 új férőhelyet jelentenek a tanulni vágyó magyar diákoknak.

A Szivárvány alapítvány által működtetett Szivárvány-ház immár több, mint húsz éve nyújt helyszínt a magyar közösségi élet fenntartására.

 

A magyar oktatás sokáig nem volt jelen a faluban: a magyar gyermekek egy rész Szászrégenbe ingázott naponta, a másik részük pedig román tagozatra járt. 2001-ben aztán Ady István református lelkész kezdeményezésére újraindult a magyar nyelvű oktatás.

Az újrainduló állami óvodának és iskolának a Szivárvány-Ház adott otthont és ez így van napjainkig, hisz az régi iskola épülete nagyon rossz állapotban van. Különösen fontos itt megemlíteni, hogy habár az óvó- és tanítónők bérét az állam fizeti, minden egyéb, a magyar tagozat működését érintő költséget az alapítvány fedez. A házba olyan gyermekek kerültek, akiknek nem volt lehetősége az anyanyelvükön tanulni, és a mindennapi életükben is gondot jelentett a napi betevő megszerzése. Az alapítvány ezért díjmentesen bérelt a számukra házat, biztosít nekik tanszert, élelmet és megfelelő oktatást. A gyermekek hétvégente hazamennek, hiszen a családi kötelékek fenntartása nélkülözhetetlen.

Az Alapítvány egyre több, a társadalom peremére szoruló magyar gyermeket fedezett fel, így született meg az igény a ház kibővítésére. Valamint megfogalmazódott egy olyan ötlet is, miszerint a gyermekek további gondozása, nevelése az alsóban eltöltött évek után is folytatódjon. Ez azért is lényeges, mert segítség nélkül nem lenne esélyük a továbbtanulásra. Az Alapítvány elhatározta, hogy Szászrégenben Szórványkollégiumot hoz létre, ahol a már felsős és középiskolások részesülnek szállásban.

A Grepton Csoport a szászrégeni projekt részeként támogatta az Alapítványt új lakószobák kialakításában. Ezek a szobák 12 új férőhelyet jelentenek a tanulni vágyó magyar diákoknak. A szobák biztonságot, és sokszor jobb körülményt biztosítanak a diákok számára az otthoni környezetükhöz képest. Cégünk hálás, hogy segíthettünk egy ilyen nemes cél elérésében, és támogathattuk a jövő magyar generációinak oktatását. Hiszen semmi sem lehet fontosabb, mint a gyermekek jóléte és biztonsága.

Ha adományozni szeretne a Szivárvány Alapítványnak, ide kattintva felveheti velük a kapcsolatot!