Felhős (SaaS), földi (on-premise) vagy hibrid megoldást válasszunk?

Ha készen álltok a Business Central ERP rendszer bevezetésére vagy Microsoft Dynamics NAV-ról Business Central-ra váltanátok az első kérdéseid között lehet az, hogy de mégis melyiket válasszam a felhős (SaaS), földi (on-premise) vagy hibrid megoldások közül.
crossroads

Mik is ezek a megoldások?

Saas

A SaaS (Software as a Service) egy szoftverszolgáltatási módszer, melynek lényege, hogy az adott alkalmazás használatát bérelhetjük a szolgáltatótól. Az infrastruktúra, a szoftverek, az appok és az app adatok is a szolgáltató adatközpontjában találhatók. A felhőszolgáltató felelős az hardvereszközök karbantartásáról, illetve a megfelelő elérhetőség és biztonság biztosításáról is, míg nekünk a meghatározott havi költségek mellett nincs egyéb felmerülő költségünk és felelősségünk.

On-premise

A földi megoldás az ERP rendszerek bevezetésének és használatának hagyományos módja. Ebben az esetben a szoftvert kell megvásárolnunk és mi felelünk a telepítéséért, frissítésekért, tulajdonosi, fenntartási és karbantartási költségekért, beleértve a szoftver és hardver költségeket.

Hibrid

A hibrid megoldásnál jól érezzük, hogy az előbbiekben említett felhős, illetve földi megoldás keveredik. A Business Central segítségével, a felhőben való regisztrálás után, lehetőségünk van arra, hogy az általunk választott hardverhez helyileg telepítsük a szolgáltatást. A rendszer saját hardveren való futtatásával párhuzamosan a felhőben is létrejönnek az adataink, így ha a későbbiekben esetleg a teljesen felhős megoldás mellett döntünk, nagyon egyszerűen megtörténhet a váltás.

Lássuk az egyes megoldások előnyeit!

Saas:

  • A bevezetési és fenntartási költségek minimálisak.
  • Az évi automatikus két frissítéssel mindig naprakész rendszerrel dolgozhatunk.
  • A Microsoft információ- és adatbiztonságát élvezhetjük.
  • Bárhonnan és bármilyen eszközről elérhetjük a rendszert.

On-premise:

  • Teljes körű irányításunk lehet a rendszer felett.
  • A frissítéseket tudjuk kontrollálni.
  • Meglévő szervereinket, erőforrásainkat kihasználhatjuk.

Hibrid:

  • Microsoft támogatást kaphatunk, az esetleges problémák felmerülésekor.
  • Biztosított számunkra az adatokhoz való hozzáférés.
  • A Microsoft biztonsági szolgáltatásait is ki tudjuk használni.

Melyik a legjobb választás számomra?

Ebben a kérdéskörben elsősorban a meglévő rendszereinket, illetve az igényeinek kell felmérnünk. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy vannak olyan helyzetben lévő vállalatok, amelyek nem élhetnek a választás lehetőségével, viszont mi most azokhoz szólnánk, akik választhatnak és ebben útmutatásra lenne szükségük. Az alábbi kérdésekkel a legfontosabb szempontokat tudnánk lefedni:

Mennyi egyedi fejlesztést igényel a vállalat?

Alapvetően azon vállalatoknak ajánlanánk a felhős megoldást, akik viszonylag kevesebb egyedi fejlesztéssel szeretnék a rendszert kiegészíteni, hiszen a felhős Business Central évente kétszer is automatikusan frissül, mely során az egyéni fejlesztések kezelésére szükség van.

Van már saját szervere vagy Azure előfizetése a vállalatnak?

Ha már vannak a vállalatnak meglévő erőforrásai akkor érdemes ezeket kihasználni a földi vagy hibrid megoldással.

A legalacsonyabb költségű megoldás érdekel!

Összességében a teljes bevezetési és fenntartási költség sokkal alacsonyabb a Business Central felhőalapú verziójával, így ha a legfontosabb szempontunk a költségminimalizálás akkor érdemes a felhős rendszer bevezetése mellett dönteni. A licenszeléssel és az árazással kapcsolatban egy másik posztunkban írunk majd, így mindenképpen érdemes a bejegyzéseinket követni.

Segítségre van szükséged a választásban? Mi segítünk!

A fentebb említett szempontok mellett a vállalat egyedi felépítése és működése befolyásolhatja a választást, de csapatunk segíthet minden tényező figyelmebevételével az optimális döntés meghozásában. Keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségen: